Maskros

Allas vårt älskade ogräs är inte bara snyggt, det är också bra för njurarna och för matsmältningen. Det innehåller nämligen bitterämnen som är toppen för att smälta mat! Eftersom vi förr inte hade mat lika tillgängligt som vi har idag tvingades vi ofta äta lite äckliga grejer. Bittert är just en sån grej som är lite äcklig. Idag, när vi kan välja och vraka och äta exakt det vi är sugna på exakt varje dag, väljer vi ofta bort äckligt. Därför får många av oss i oss för lite bitterämnen!

Maskros innehåller också kolin som bryter ned fett. Och det bästa av allt: du kan äta hela växten; blommor, blad, stjälk och rot. Torka och koka te på bladen eller ha blommor och blad i en sallad. Man kan också göra kaffe av roten.

Kännetecken

Solgula blommor, ihåliga runda stjälkar och tandade blad.

Är du osäker på om du hittat rätt ört? Ta hjälp av en flora! Det finns många fina på loppis, man måste inte köpa en ny.