Chaga/sprängticka

Okej alltså, en svamp är ju inte någon ört. Men den här godingen hör definitivt till naturens apotek, så here goes:

Chaga (ryska för ”svamp”) är en parasit som växer på björk. Chaga har ett extremt högt värde av antioxidanter, nästan 147 000 på ORAC-skalan (googla det!), är antibakteriell och superbra för immunförsvaret. Man kan dricka den som varmt te eller kallt, och ha i smoothie t.ex.

Förutom antioxidanter är chaga proppat med svåruttalade saker som polysackarider, betulinsyra, melanin, saponiner, triterpener, superoxiddismutas (SOD), ergosterol och betaglukaner (den sistnämnda är en komplex kolhydrat som hjälper kroppen att skapa cellulära försvar – och på så sätt motverkar fria radikaler). I could keep going. Precis som chaga har KEPT going over the years. I norden har man använt sprängticka som medicinalväxt sedan åtminstone 1600-talat, och i Asien i flera tusen år. Enligt uppgift ska Ötzi, alpmannen ni vet, ha haft chaga på sig vid sin död för över 5000 år sedan. Han hade iofs också en hel drös andra medicinska svampar. Who knows vad han tagit.

När sprängticka skördas ska man torka den (exempelvis i ugnen på låg värme över natten) för att undvika att den möglar. Sedan ska den kokas, det är då alla göttigheter kommer ut. Och ju längre man kokar ju bättre, minst 20 minuter men gärna i flera timmar. Biten man kokar – cirka 3*3cm stor i en liter vatten – kan man sedan torka och koka igen, flera gånger. Ända tills vatten tappar den intensiva färgen (flaskan till vänster på bilden här upp innehåller första-gångs-kokad chaga – svart som kaffe!).

Kännetecken

Chaga är kolsvart (den innehåller samma färgämne som björkens svarta fläckar – melanin) och skrovlig, på trädet ser det nästan ut som att det exploderat inifrån.

Du får inte skörda chaga hur som helst! Du måste antingen äga marken eller ha tillstånd från markägaren att skörda. Tänk på att aldrig avlägsna en hel ticka åt gången. Om du lämnar en tredjedel kan den fortsätta växa.